Thursday, May 18, 2017

Double Vision


ADAKAH ANDA MENGALAMI DOUBLE VISION??

APA ITU DOUBLE VISION?

APAKAH PUNCA DOUBLE VISION TERJADI?

.

Double vision ini juga dikenali sebagai diplopia. Penglihatan berganda atau lebih mudah disebut “double vision” ini sering dikaitkan dengan penglihatan kabur.

Ini kerana, apabila double vision itu terjadi, dengan secara automatiknya, penglihatan akan menjadi kabur.

Pemeriksaan biasanya dilakukan dengan dengan menutup sebelah mata berganti-ganti untuk memastikan mata mana yang mengalami double vision dan seterusnya.


i) Binocular Diplopia

- Ini disebabkan apabila mata ditutup sebelah, penglihatan adalah normal.

- Jika melihat menggunakan kedua-dua belah mata, penglihatan adalah kabur dan double vision.

berlaku akibat:


i- gangguan saraf 3, 4 dan 6

ii- myasthenia gravis

iii- orbital infiltration


ii) Monocular Diplopia

- Jika salah satu atau kedua-dua mata (jika tutup kedua-dua mata, memanglah tak nampak ;D )

- Nampak kabur atau double vision.

- Berpunca daripada: katarak, keratokonus, astigmatism, corneal scarring dan dislocated len.


P.S : InsyaAllah jika anda ikhtiar dengan produk I-drop, i-drop dapat mengurangkan masalah mata yang anda hidapi.

Jangan risau kerana tidak terdapat sebarang bahan kimia dalam I-drop.
Untuk pembelian atau sebarang pertanyaan tentang I-drop hubungi Nia 0122043633. 

Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini


#sumbersetiawangsaoptopmetrist
#PenawarMata
#Idrop

Penyakit Berkaitan Mata Yang Bakal Dihidapi Pada Usia Tua


Umur 50-an kebiasaannya adalah peringkat umur yang membawa pelbagai perubahan kepada keadaan hidup seseorang. Persaraan, Anak-anak yang semakin meningkat umur, terminologi 'warga emas'dan menopaus adalah amat sinonim dgn peringkat umur 50-an.

Tidak ketinggalan mata manusia yang juga mengalami perubahan akibat peningkatan umur dan proses penuaan..Sesetengah perubahan adalah normal dan berlaku pada semua orang.
.
Ada juga perubahan yang berkaitan dengan penyakit dan ketidakstabilan sistem badan.

1. Presbiopia (Rabun Dekat)

Perubahan ini adalah paling biasa berlaku pada umur di atas 40 tahun dan semakin ketara apabila memasuki era 50-an... Presbiopia sebabkan seseorang kehilangan keupayaan untuk membaca dekat dan menggunakan komputer...
.
Secara umumnya sume individu dalam peringkat umur ni akan berpengalaman mengalami situasi ni tidak kira pemakai cermin mata ataupun tidak.
.

2. Katarak (Selaput Dalam)

Kajian menunjukkan 50% individu 70 tahun keatas mengalami katarak. Katarak adalah proses pengeruhan kanta yang asalnya lutsinar. Proses ini berlaku secara berperingkat dan semakin teruk. Katarak adalah salah satu fenomena akibat proses penuaan.

Katarak biasanya tidak akan diberi apa-apa rawatan sehinggalah mengganggu penglihatan seseorang tu. Pengidap katarak di nasihatkan tidak lagi menukar cermin mata dengan kerap kerana tindakan ini akan membazirkan wang je..

3. Diebetes

Dianggarkan 5% dari individu 50 thn ke atas adalah pengidap diebetes. diebetes sebagaimana sedia maklum adalah seperti 'bom jangka' yg secara senyap akan merosakkan organ-organ dalaman tubuh. pengurusan penyakit serta detection awal kepada diebetes adalah penting dalam mencegah penularan kesan 'penyakit senyap' ini.

Bagi mata, pemeriksaan harus dilakukan sejurus selepas seseorang itu didapati mengidap diebetes dan diikuti paling kurang setahun sekali untuk memeriksa kesan struktur dalaman mata akibat diebetes. Jika pemeriksaan awal tidak dilakukan, kemungkinan kerosakan struktur mata adalah tinggi dan akan menjejaskan penglihatan.
.

4. Glaukoma

Glaukoma dapat membuatkan pesakit kehilangan sebahagian medan penglihatan. Ini menyebabkan perkembangan glaukoma harus dipantau untuk memastikan saraf-saraf optik tidak rosak. Kebanyakan rawatan tidak memerlukan pembedahan dan hanyak akan diberi ubat titis khas untuk mengawal takanan cecair dalam mata.

Jika seorang pengidap katarak mengalami glaukoma, ini kebiasaanya akan mengundang rasa sakit pada bola mata. Keadaan ini biasenye pulih apabila katarak dibuang dan tidak memerlukan pembedahan khas untuk glaukoma.

#penawarmata
#Idrop

P.S : InsyaAllah jika anda ikhtiar dengan produk I-drop, i-drop dapat mengurangkan masalah mata yang anda hidapi.
Jangan risau kerana tidak terdapat sebarang bahan kimia dalam I-drop.
.

Untuk pembelian atau sebarang pertanyaan tentang I-drop hubungi Nia 0122043633. 
Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini

Diabetes dan Kaitannya dengan Masalah Mata



BAGI ANDA YANG MENGHIDAPI PENYAKIT DIABETES ANDA PERLU MEMBACA INFO DI BAWAH INI

PENYAKIT diabetes, keadaan di mana kandungan gula di dalam darah lebih tinggi daripada normal kini menjadi antara penyakit paling menular di negara ini dan seluruh dunia.

Namun, keupayaan diabetes membawa bersamanya pelbagai penyakit lain menjadikannya lebih berbahaya dan membimbangkan.

Kandungan glukos yang tinggi di dalam darah bukan sahaja boleh menyebabkan kerosakan kepada salur darah malahan pelbagai komplikasi lain seperti kerosakan buah pinggang, sakit jantung, darah tinggi dan penyakit mata seperti katarak dan glaukoma.

Selain itu, penyakit mata yang dikenali sebagai retinopati akibat diabetes juga amat membimbangkan dengan kadar 80 peratus kes buta di kalangan pesakit diabetes berpunca daripada penyakit ini.

Retinopati menyebabkan kerosakan kepada lapisan retina di bahagian belakang bebola mata akibat salur darah yang tersumbat, bocor atau bertambah terlalu banyak.

Perubahan kepada salur darah retina dan lapisan saraf di bahagian belakang mata yang peka cahaya menyebabkan aliran darah yang terhad ke mata dan menghalang cahaya daripada sampai ke retina.

Jika tidak dirawat dengan segera, pesakit mungkin akan mengalami penglihatan yang kabur atau menjadi buta.

Terdapat empat peringkat retinopati diabetes:

1. Retinopati ringan dan tidak melarat peringkat awal, berlaku kebengkakan salur darah retina.

2. Retinopati sederhana tetapi tidak melarat keadaan penyakit yang telah berkembang, beberapa salur darah ke retina tersumbat.

3. Retinopati teruk tetapi tidak melarat retinopati teruk di mana lebih banyak salur darah ke beberapa bahagian retina tersumbat menyebabkan retina memberi isyarat supaya badan membentuk salur darah baru ke bahagian yang tidak menerima aliran darah.

4. Retinopati melarat peringkat lanjut yang menyebabkan penumbuhan salur darah baru hasil isyarat dari retina. Salur darah baru yang tumbuh di sepanjang retina dan gel gemaca mata ini bagaimanapun tidak normal dan rapuh.

#sumberutusanmalaysia
#penawarmata
#Idrop

P.S : Amalkan titisan I-drop ke mata anda setiap hari, insyaAllah dapat mengurangkan risiko penyakit mata yang bakal di hidapi oleh anda. Jangan risau kerana tiada bahan kimia di dalam I-drop.

Untuk pembelian I-drop hubungi Nia 0122043633. 

Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini

Migraine dan Kaitannya dengan Mata: Part 1

ADAKAH ANDA SEORANG YANG SERING ADA GANGGUAN SAKIT KEPALA YANG TERUK??


Serangan sakit kepala yang teruk boleh juga diikuti dengan rasa gangguan pada penglihatan.

Antara bentuk gangguan penglihatan yang terjadi adalah seperti penglihatan anda tersa seperti ada kilatan atau cahaya terang, ada gangguan seperti tompok-tompok hitam dan banyak lagi.

Jika YA, anda mungkin ada penyakit mata yang dikenali sebagai retinal migraine iaitu migraine pada mata.

.

Migraine ini memang agak ketara berlaku terutamanya di kalangan remaja. Antara bentuk gangguan adalah seperti berikut:-

.

1. Penglihatan seperti kaca pecah. (positive scotoma)

2. Penglihatan tengah menjadi kabur. (negative scotoma)

3. Penglihatan seperti merekah. (fortification)

4. Medan penglihatan menjadi separuh. (hemianopia)


.

Ini kerana, semasa serangan retinal migraine ini, mata anda kurang menerima oksigen dan salur darah ke mata semuanya menjadi kecil dan mata seolah-olah 'lemas' buat seketika.
Oleh sebab itu, tahap penglihatan akan terganggu buat semetara waktu.

.

P.S : InsyaAllah jika anda ikhtiar dengan produk I-drop, i-drop dapat mengurangkan masalah mata yang anda hidapi.

Jangan risau kerana tidak terdapat sebarang bahan kimia dalam I-drop.
Untuk pembelian atau sebarang pertanyaan tentang I-drop hubungi Nia 0122043633. 

Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini
.
.
#sumberanissuzannablogspot
#PenawarMata
#Idrop

Tip Penjagaan Mata Bagi Penggunaan Komputer


Penggunaan komputer dengan cara betul dapat menjamin kesihatan mata yang baik. Beberapa panduan disediakan bagi pengguna komputer iaitu :

Kedudukan skrin komputer

Pastikan kedudukan komputer sama paras dengan mata dalam keadaan horizontal dan 30 cm dari mata.

Pencahayaan yang bersesuaian

Keletihan pada mata akibat penggunaan komputer berlaku apabila terdapat cahaya yang berlebihan dari sumber luar (matahari) dan lampu di dalam rumah atau pejabat. Pastikan pencahayaan di sekeliling komputer separuh lebih malap daripada cahaya lampu yang digunakan di rumah dan pejabat. Gunakan lampu pejabat atau bilik yang mempunyai intensiti yang bersesuaian.

Kurangkan silau

Keletihan mata akibat silau dari sumber cahaya boleh terjadi akibat pembalikan cahaya dari permukaan dinding, skrin komputer dan sebagainya.

Elakkan penggunaan dinding bilik yang berwarna terang, seperti putih dan gunakan skrin komputer yang mempunyai penapis cahaya.

Bagi pemakai cermin mata, pastikan kanta anda mempunyai ‘Anti-Reflection Coating’ (Multicoating) untuk meminimakan kesan silau pada mata sekaligus mengurangkan stres pada mata.

Kelipkan mata dengan kerap

Kekurangan kelipan mata akan menyebabkan air mata menyejat dan mengakibatkan mata tidak mempunyai lapisan perlindungan. Fenomena ini disebut mata kering (Dry Eye).

Jika perlu, gunakan ‘artificial tears’ untuk membasahkan mata apabila terasa kering dan berpasir. Keadaan mata kering ini boleh menjadi semakin teruk apabila berada dalam bilik atau pejabat yang berhawa dingin.

Rehatkan pandangan

Setelah otot-otot penglihatan memfokus lama pada skrin komputer, rehatkan otot-otot terbabit dengan cuba memandang objek jauh seketika setiap 20 minit. Ini dapat mengurangkan kesan stres pada bebola mata anda.

#penawarmata
#Idrop

 P.S : InsyaAllah jika anda ikhtiar dengan produk I-drop, i-drop dapat mengurangkan masalah mata yang anda hidapi.

Jangan risau kerana tidak terdapat sebarang bahan kimia dalam I-drop.

Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini

Tips Mata Cantik


TIPS UNTUK MATA ANDA LEBIH CANTIK

Petua 1

Sama ada anda mengenakan solekan atau tidak, mata perlu dibersihkan setiap hari. Gunakan pembersih khusus kerana mata adalah antara bahagian yang agak sensitif berbanding bahagian wajah lain.

Petua 2

Minum air masak secukupnya bagi mengelakkan bahagian keliling mata daripada kering dan berkedut. Keadaan cuaca yang panas atau dingin penyaman udara boleh mempercepatkan mata menjadi berkedut. Namun elakkan minum air dua jam sebelum tidur bagi menghindari terjadinya eyebag.

Petua 3

Kaedah tradisional seperti meletakkan timun atau uncang teh yang telah dipakai pada mata boleh membantu mata untuk berehat selain menjimatkan kos. Menyapukan ais di keliling mata juga antara kaedah yang dapat membantu melancarkan perjalanan darah.

Petua 4

Lakukan senaman ringan dengan menggerakkan mata ke kanan, kiri, atas dan bawah dalam kiraan 5-12 saat bagi meredakan ketegangan di sekitar otot mata. Ia amat berkesan sekiranya anda melakukan tugasan sepanjang hari di hadapan komputer.

Petua 5

Lakukan senaman ringan dengan menggerakkan mata ke kanan, kiri, atas dan bawah dalam kiraan 5-12 saat bagi meredakan ketegangan di sekitar otot mata. Ia amat berkesan sekiranya anda melakukan tugasan sepanjang hari di hadapan komputer.

P.S : Selain penjagaan mata anda, I-drop juga dapat mengembalikan kecerahan mata anda. Tentu mata anda akan lebih bersinar dan tampak lebih terang

Untuk pembelian atau sebarang pertayaan boleh hubungi Nia :

0122043633 
0122043633 

#sumbereh
#penawarmata
#idrop



Rabun Silau atau Silau Malam

Adakah anda mengalami Power silau ? Astigmatism?


Saya ada silau la’.

‘Saya bila memandu malam nampak lampu pecah’.

‘Saya nampak benda tu macam berbayang, tengok jauh sama tengok dekat pun sama’.

Silau boleh disebabkan oleh banyak punca. Antaranya :
1) Astigmatism
2) Rabun yang tidak dibetulkan
3) Kekurangan vitamin A
4) Cermin mata yang calar atau power tidak sesuai
5) Keletihan atau mengantuk
6) Mata kering
7) dan lain-lain lagi


Astigmatism ialah satu keadaan di mana kuasa mata sesorang itu tidak sama pada sudut yang berbeza. Sebagai contoh apabila melihat sesuatu objek, imej yang tegak kelihatan lebih jelas dari imej melintang. Lihat rajah berikut :

Simptom astigmatism ialah :

1) Objek kelihatan kabur jauh dan dekat
2) Sakit sekitar mata dan belakang kepala
3) Silau ketika memandu
4) Mata sentiasa berair

#sumbervisioptometri
#penawarmata
#Idrop

 P.S : InsyaAllah jika anda ikhtiar dengan produk I-drop, i-drop dapat mengurangkan masalah mata yang anda hidapi.

Jangan risau kerana tidak terdapat sebarang bahan kimia dalam I-drop.

Mohon sebarkan maklumat ini agar lebih ramai mendapatkan manfaat produk ini.

Punca Sakit Mata

ADAKAH ANDA SAKIT MATA ?


KETAHUI PUNCA SAKIT MATA

Secara umumnya ramai yang akan mengeruni dengan masalah sakit mata.Ini kerana mata adalah pancaindera yang amat penting dalam kehidupan manusia.Sakit mata sememangnya amat pedih dan gatal sehingga menjadikan mata kemerahan.
.
Sakit mata ini tidak boleh dielakkan kerana ia tidak kira peringkat umur dan kanak-kanak juga mudah dijangkiti.Sepertimana yang sediamaklum bahawa sakit mata adalah sejenis penyakit yang mempunyai virus dan mudah berjangkit.

Ada juga sebilangan yang mempunyai alahan pada bahagian mata yang dipanggil allergik konjuktivitis sehingga menjadikan kegatalan dan kemerahan pada mata.Masalah sebegini sering berlaku dan dikategorikan :-
.

* Konjungtivitis (Selaput luar biji mata)
- Yang terhasil dari jangkitan virus dan kuman (bakteria)
- Mudah berjangkit tidak kira peringkat umur dan perlu mengambil tindakan pencegahan dengan segera.

Sakit mata konjungtivitis berpunca dari :-
- Bulu Haiwan
- Habuk
- Pencuci Peluntur
- Peluntur Cat
- Pengawetan dalam ubat mata

#sumbermahsuri
#penawarmata
#Idrop

P.S : Idrop dapat membantu anda mengurangkan sakit mata yang anda alami. Hanya titiskan pada mata anda. Kandungan dalam Idrop tidak terdapat sebarang bahan kimia.